fanatyczna223
|
Wysłany: Pon Lip 27, 2026 08:52 Temat postu: Pierwsza budowa i totalny mętlik |
|
|
Jestem na etapie papierów do budowy domu i szczerze mówiąc trochę się w tym wszystkim pogubiłam. Wydawało mi się, że najtrudniej będzie wybrać projekt, a wyszło na to, że już na starcie nie wiedziałam nawet, kto jest od czego na budowie.
Zaczęłam czytać różne rzeczy i przypadkiem trafiłam na https://trudzia.pl/przygotowanie-dzialki-pod-budowe/kierownik-budowy/ bo szukałam prostego wyjaśnienia bez urzędniczego języka. Tam akurat było dość jasno opisane, kim jest kierownik budowy, za co odpowiada i kiedy w ogóle jest potrzebny. Najbardziej pomogło mi to, że w końcu zrozumiałam różnicę między kierownikiem budowy a ekipą wykonawczą. Wcześniej wszystko mi się zlewało w jedną funkcję.
Nadal jednak nie wiem, jak w praktyce wygląda współpraca z taką osobą dzień po dniu. Zastanawiam się też, czy kierownik realnie pilnuje jakości robót, czy bardziej skupia się na formalnościach i wpisach do dziennika.
Jak to było u was, jeśli budowałyście dom? Kierownik był faktycznie pomocny, czy raczej tylko obowiązkowy na papierze? |
|